onsdag 4 september 2013

Värtan cup.... (Smärtan cup)

Slagfältet har lagt sig...Innan resan från Dalarna så hade man förhoppningar på att på att plocka minst en godkänd fisk i tävlingen och så visste man att vattnet innehåller gädda i PB storlek, så det var egentligen det man siktade på. Planen var att fiska av djupbranter kring 4-5 meters djup då ytvatten temperaturen var skyhögt över trivsel temperaturen för vårat mål i dag... Starten går och alla båtar rusar i väg som om det var en båttävling, min båt maxar 12 knop så... tja vi hängde inte riktigt med om vi säger så. vi följde våran plan och och siktade på en undervatten grynna, ekolodet visade betesfisk och en och annan banan med. vi var oroliga att vi inte skulle få plats runt grynnan då våran båt inte direkt förstår att den som är förts fram får platsen men det var bara en enda båt där. Glada över det kastade vi ankare.... och drev med i den kraftiga vinden i 2 knop. HAHA tyckte jag och kastade i ett till ankare så där! vi tittar på knop mätaren och tja 1.8 knop... Trolling var förbjuden på tävlingen så vi försökte göra det bästa av situationen.  Den andra båten på grynnan driftade lite snyggt runt med en förmonterad elmotor, nu förstår jag varför folk köper dessa till den ringa slanten 15.000 spänn. tog inte lång stund förrns vi var tvungna att riva upp ankare ett och ankare två och riva eld på motorn för att inte krascha upp på land.

Strandnära


Alla andra båtar som vi kunde se var strandnära och fiskade grunt och kontrollbåten stod sysslolös och stilla så vi visste att vi fortfarande hade skansen om vi bara fortsatte fiska av djupbranterna.. Men hur? Alla ankare som var med i båten användes men räckte inte... vi körde ut på djupt vatten och lät båten driva in över djupbranterna med ankarna släpandes på botten (måste varit ett ordentligt moln av dy och lera som de rörde upp) Vi slet som djur med tunga jiggar och tailbeten, (extra blyade för att komma ner vi drev ju i ca 2 knop) tre timmar utan att yttra ett pip till varandra som i trans.... dunka dunka och åter dunka betena... ingen ting. Utpumpade satt vi oss i båten och diskuterade igenom situationen över en snabbfika. vi var tvungna att söka lä, vi orkade helt enkelt inte. Vi visste att inne i Kyrkviken skulle det vara knökfullt med båtar som dunkade beten i vasskanterna, men det fanns gott om lä att vila i , snabb titt på kartan och vi hittade ett par intressanta djupkanter som vi tog sikte på....

Löjligt!


Kö in och kö ut ur sundet in i kyrkviken... aja vi var trötta, behövde lite lugn och vi hade redan kö bakom oss så vi väntade snällt på våran tur och puttrade in (max 5 knop, passade oss ypperligt) väl inne så blev en så härlig vass vik ledig mitt framför oss så vi vek in direkt, visste att platsen var väl av fiskad... med den såg så bra ut och den låg i lä... energin och fiskesuget vart på topp! Vi dunkade beten som aldrig förr, bytte bete och dunkade vidare.. fiskade grunt, mellan och djupt, snabba beten och långsamma... vi brände säkert en hel timme i den lilla vass viken innan vi märkte att vi kanske har drivit lite för långt ut i farleden. lyfte ankaret och körde vidare...

En ny vik


Vi fann en till vik som var ledig tillslut så vi åkte dit och fann att det var ca 0.8 m djup hela viken och spegelblankt och vindstilla så vi kastade ankare och satte oss för att fylla på med lunch, hade köpt Värta cup´s egna Lunch påse kyckling och bakon pastasallad skitgod... med macka och bulle till efterrätt. Men va-n vart är drickan? det var ingen dricka med i våra påsar, typiskt. Hel dag fiske i solen i flytoverall utan dryck. efter lunch så siktade vi på våra djupbranter men samtliga av dessa var upptagna. vi tog en djupbrant från 2 till 3.2 meter men den var så kort så den blåste vi förbi innan vi han fiska på den.. trötta nu så vi sket i det och fiskade ändå. Nada. Bestämde oss för att vi måste ut till "våra" djupbranter och försöka följa våran plan.

Ut i vinden igen


Kastade i båda ankarna på 6 meter djup i med all ankarlina som fanns. driftade perfekt in i djupbranten OCH va vad var det .. hadde känning.. kastade igen och igen. båten fortsatte driva vi var nu på grunt vatten... Edvin som min lagkamrat heter tyckte att vi kanske skulle försöka komma ut från grunt vatten innan vi stöter i land.. Trött och sliten som man var så tar man kanske inte de bästa besluten utan jag trodde att ankarna skulle stanna båten när de väl kom till djupbranten...

Icke


Försent.. alldeles för sent. Skroven skrapade och motorn slog skäddan om och om i mot stenbotten.
Nu när båten stod still slog vågorna så hårt mot akterspegels så att vi fick en liten dusch för varje våg som kom. Vi slet för att inte båten skulle lägga sig på sida mot vågorna, slutade med att jag var tvungen att hoppa ur båten, ner i vattnet och knuffa ut den så att vi kunde starta motorn och ta oss där i från.

Boing!Jag hade missat en sten som var längre ut i vattnet, motorn stannade med en smäll. ryckte snabbt i gång extramotorn och i min iver att komma där i från så skickade jag i växeln med massor med varv på motorn..
och så var den brytarpinnen väck.

Efter en snabb koll på propellern så startade jag den "Stora" motorn igen. verkade fungera fint. 
Siktade på en ö för att finna lite lä bakom den och för att kolla skadorna... Rassel Rassel Rassel nu skar något sönder i motorn, den var fortfarande i gång men den lät som en torktumlare med tegelstenar i. Var bara tvungen att komma till lä nu så det var bara att rassla vidare...  väl i lä fann vi våra Dala kompisar från team flatline som snällt lät oss få ta deras plats bakom ön. vi kastade ankaret, och började leta lösning på problemet med att vi inte hade nå motorer som funkade på båten. Galgen till flytoverallen som jag på något vis lyckat fått med mig byggdes om och blev nu en ny brytarpinne till extramotorn. Vi tog oss efter repetitionerna raka vägen till hamn. Riktigt skönt att komma i hamn må jag säga och behagligt att slippa köa och stressa för att ta upp båten.

Vi kom tvåa


Vi var inte den snabbaste båten på sjön och vann inga starter men vi blev två i land (En båt tidigare hade brutit tidigare än oss) så silver till oss...

Velade ni höra mer om fisket?

Inga kommentarer!


Men jag hade väl fyndat svinbilliga beteslås så det blev en dyr historia som vanligt...  vilket gjorde att 4 st av mina favo beten offrades till Värtandjupguden så rip strikerpro bigbandit hoppas ni har det bra! wherever you are.

Det är någon känd Avesta profil som blev härmad av någon Roberg gustavsson. jag säger som Robert...

Ja änt bitter...

Och du!!

kom i håg att...
...En urusel dag på sjön klår vilken bra dag som helst på jobbet...

1 kommentar:

  1. Vad hade hänt med stora motorn eftersom den lät så illa?

    SvaraRadera